13.01.2021

Здоровий сон

Здоровий сон – це запорука міцного імунітету і гарного самопочуття. Коли людина страждає безсонням, помітно зменшується продуктивність в роботі, падає активність, пропадає бажання що-небудь робити. Такий стан негативно позначається на організмі – відзначають порушений гормональний і емоційний фон, сповільнюється процес відновлення клітин, страждає нервова система.

Щоб всього цього уникнути, важливо враховувати кілька правил, які допоможуть досягти належного ефекту і поліпшити якість сну.

  1. Перед тим, як лягати спати, потрібно відмовитися від активного використання всіляких гаджетів, фізичних і розумових навантажень – за годину до відпочинку. Рекомендується зайнятися чимось простим і розслаблюючим – насолодитися масажем або влаштувати сеанс ароматерапії.
  2. Приділяйте увагу таким необхідним і абсолютно простим умов: в кімнаті повинно бути темно, тихо, в міру прохолодно. Також, запорука гарного сну – це оптимальний рівень вологості в спальні.
  3. Пробудження теж повинно бути правильним. Відкриваючи очі, не варто відразу брати в руки телефон, включати телевізор – дайте своєму організму прокинутися.

Це важливі правила, які позитивно позначаються на людському здоров'ї. Їх дотримання вже в перший тиждень продемонструє помітний ефект.

 
Навігація по статті
 
 
 
 
 

 

Аксесуари для сну


Правильна подушка і матрац для сну запорука здорового сну

Для комфортного життя ми вибираємо зручний одяг та взуття, в якій зможемо почувати себе впевнено. Те ж саме стосується і аксесуарів для відпочинку – це ліжко, матрац і подушка. Кожен з цих компонентів має бути грамотно підібраний.

  • Матрац підлягає заміні кожні 7 років. Адже вже через кілька років активної експлуатації під вагою тіла людини матрац прогинається на 25% і з кожним роком все більше зношується, деформується. Це призводить до неправильної і недостатню підтримку хребта, що викликає болі в спині і шиї.
  • Подушка повинна мати середню ступінь жорсткості – голова не має в ній потопати. Ідеальним рішенням є спеціальні ортопедичні моделі, які мають форму, що повністю повторює вигин шиї і гарантує зручне розташування голови.

Що стосується вибору спального місця, довжина ліжка повинна бути на 15-20 см більше зростання людини. Ширина перевіряється таким чином: лягаємо на ліжко, закидаємо обидві руки за голову – лікті повинні перебувати на поверхні спального місця і не звисати.

 

Оптимальний час для сну


Скільки триває здоровий сон, дорослої людини

Скільки потрібно відпочивати, щоб бути здоровим? Для дорослої людини – це 8 годин. Однак час для сну змінюється з урахуванням вікових змін. Щоб відповісти на питання: здоровий сон – скільки триває, потрібно враховувати вік. Наприклад, новонароджені діти сплять від 12 до 17 години в добу – їх сон поступово зменшується в міру дорослішання. Починаючи з 17-18 років норма прирівнюється до дорослого – близько 8-9 годин.

Здоровий сон – з котрої до котрої години? Найміцніший сон відзначають з 10 години вечора до 2 години ночі. З настанням ночі в організмі людини виробляється мелатонін – це гормон сну. Саме тому час відпочинку обов'язково має збігатися з настанням ночі. Як тільки потоки світла проникають у сітківку ока, головний мозок надходить сигнал про скасування вироблення мелатоніну. Таким чином, здійснюється вироблення іншого гормону – кортизолу, що відповідає за бадьорий стан всього тіла.

 

Як правильно спати?

Важливо знати правельные пози для сну

На самопочуття також впливають вибрані пози для сну. Однією з найбільш правильних вважається поза на спині – саме в такій позі потрібно готуватися до відпочинку. Представлена поза має масу переваг, серед яких відзначають мінімальне навантаження на серцеву систему, а також – правильне положення хребта. Однак на спині не рекомендується відпочивати жінкам, що знаходяться в положенні, і людям, у яких відзначають проблеми з дихальною системою і хропінням.

Спати на боці – одна з найбільш улюблених поз більшості людей. У такій позі хребет піддається фізіологічного вигину, а тому всі м'язи моментально розслабляються. Але для людей, що страждають серцевими захворюваннями, не варто спати на лівому боці, так як збільшується навантаження на серце. Єдиний мінус такого відпочинку для всіх людей – це оніміння рук і пальців, що відбувається в результаті перетискання судин і нервових закінчень.

Спати на животі – це найбільш шкідлива поза, яка має безліч мінусів і наслідків. Лікарі відзначають високу навантаження в області грудної клітини, що впливає на роботу дихальної системи. Крім того, в такій позі голова повернута в бік, що призводить до поганого кровопостачання мозку. Хребет у цій позі повністю випрямляється, а це призводить до істотної навантаження на групи м'язів і суглоби.

 

Оптимальний мікроклімат у приміщенні: навіщо зволожувати повітря?



Зволожувач повітря допоможе створити правильний мікроклімат для здорового сну

Свіже повітря – ще одна важлива умова для повноцінного відпочинку. У літній сезон в квартирі часто відзначають мінімальну вологість повітря внаслідок роботи кліматичної техніки. У зимовий сезон на цей аспект впливають закриті вікна і робота центральної опалювальної системи.

Важливо забезпечити нормальну вологість у квартирі або в будинку для здорового стану кожного члена сім'ї. Адже сухі повітряні потоки мають особливі недоліки:

  • слизові оболонки досить швидко висихають, що призводить до активного розмноження всіляких бактерій;
  • людині стає важко дихати, так як недостатньо кисню.

В результаті виникає безсоння, з'являються постійні головні болі, відзначають мляве стан.

Для вирішення проблеми рекомендується купити зволожувач повітря, який допоможе зберегти і постійно підтримувати необхідний рівень вологості. Фахівці стверджують, що такий рівень залежить від певного сезону. Наприклад, влітку він варіюється від 45 до 60%, а взимку – від 45 до 55%.

 

Переваги використання зволожувачів


Весь світ вибирає зволожувачі-очищувачі повітря Venta ™

Сучасні зволожувачі повітря від Venta – це ефективні пристрої, які дозволяють виконувати відразу кілька важливих функцій (зволожувати і очищати повітряні потоки). У продажу запропоновано моделі 5-го покоління, що відрізняються високими показниками продуктивності.

Очищувачі повітря мають наступний список переваг:

  • Прилади виключають можливе вологість повітря, так як відбувається природний процес випаровування.
  • Швидке очищення повітря дозволять позбутися від частинок пилу, різних алергенів, мікробів і неприємних запахів.
  • Очищувач повітря від пилу відрізняється економним споживанням електричної енергії – від 3 до 8 Вт.
  • Автоматичне відключення спрацьовує в двох випадках: коли в спеціальному резервуарі закінчилася вода і, коли прилад був перевернув.
  • В залежності від обраної моделі, виробник відзначає високі показники продуктивності, завдяки яким прилад може працювати в кімнатах площею до 75 м2.
  • За рахунок того, що пристрій функціонує безшумно, його можна встановити в спальні або дитячій кімнаті, залишаючи під час сну.

Всі моделі Venta Україна мають великий гарантій строк – до 10 років. У сучасних пристроях відсутні картриджі або фільтри, які необхідно змінювати. Адже в якості фільтра використовується звичайна вода.

Інші статті